El fracàs del despotisme il·lustrat va aconseguir una transformació real de la societat va portar finalment a les revolucions liberals.

martes, 18 de octubre de 2011

La revolució americana: de rebel.lió colonial a revolució per la llibertat.

·Els orígens del conflicte. 
En el segle XVIII Gran Bretanya tenia colonies (anomenades les Tretze colonies) a l'est de America del Nord. La revolució americana és el conflicte entres els colons de Nova Anglaterra i la Gran Bretanya que va culminar amb la independència dels primers.
Les colònies desenvoluparen un sistema econòmic propi i començaren a veure la metròpolis con una barrera per al desenvolupament.
A les colònies regia el pacte colonial, que concedia bastant autonomia als colons; així hi havia unes assemblees que podien fins i tot recollir part dels impostos que els colòns havien de pagar a Gran Bretanya, però que quasi mai ho feien. 
Aquesta situació generà el conflicte dels impostos. El rei Jordi III va intentar establir lleis, pero la resposta va ser negativa per part de les colonies als anglesos. 


                            

·La guerra de la indepèndencia (1775-1783)
En 1774 les Tretze Colònies es van reunir en el primer congrés de Filadèlfia, en el qual es va redactar una Declaració de drets.
Thomas Jefferson, l'artífex ideològic de la revolució americana, va redactar la Declaració dels drets de Virgínia.
França i Espanya van ajudar als colons, ja que volien debilitar a la Gran Bretanya. La guerra va entrar en la fase decisiva amb les victòries dels colons a Saratoga i Yorktown, que portaren a la signatura de la pau de Versalles.




·El llegat de la revolució americana 
La constitució de 1787 va organitzar el nou poder polític. 
El nou estat tenia una estructura federal. El president controlava el poder executiu. 
George Washington va ser el primer president dels Estats Units. 
La revolució americana tingué molta influència posterior. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario