El fracàs del despotisme il·lustrat va aconseguir una transformació real de la societat va portar finalment a les revolucions liberals.

lunes, 17 de octubre de 2011

L'esclat de la Revolució Francesa

·La situació de França abans de la revolució
Al començament de 1789, França era una gran potència que vivia segons les normes de l'antic règim.
   - Hi pervivia una societat estamental, on es mantenien els privilegis de la noblesa i el clergat a costa de la resta de la població.
   - Es va aguditzar la situació de crisi econòmica. Aqusta, afectava els preus dels productes bàsics, com el pa i va crear un climade rebel.liócontra el clergat, davant el pagament del delme, i la noblesa, acusada pelpoble d'especuliar amb el blat.
   - El dèficit va augmentar per les despeses de la guerra americana. Els privilegiats no pagaven impostos, tot el pes queia sobre la burgesia i els camperols.
   - Hi havia una situació de crisi política. El rei Lluís XVI perdia suports entre poble. La imatge dels reis era cada vegada més dolenta, perquè el dèficit s'atribuïaals seus malbarataments i a la vida luxosa que portaven.


                    


·La reunió dels estats generals
Entre 1783 i 1788, els succesius ministres d'hisenda de Lluís XVI intentaren frenar la crisi econòmica, van concloure que calia fer una reforma profunda que implicava el pagament d'impostos per part dels privilegiats.
El rei vaintentar convéncer els privilegiats. Va convocar una assemblea de notables al 1787, però els privilegiats es van negar a pagar impostos.
En 1788 es declarà la fallida. Al rei només li quedava com alternativa convocar els Estats Generals, les corts estamentals franceses, no s'havien reunit desde 1614.
Avans de la reunió dels Estats Generals, cada estament redactava uns quaderns de queixes, en que incloïen propostes i problemes. La burgesia es va anar organitzant en clubs polítics. També van fundar periòdics per a difondre les idees.
En aquest ambient d'efervescència política, a la primavera dde 1789 es van reunir els Estats Generals a Versalles.


                    


·L'inici de la Revolució Francesa
La noblesa i el clergat pretenien que es votara per estaments, perquè així els privilegiats tenien majoria.
Els representants del tercer estat van passar a anomenar-se Assemblea Nacional i es van considerarels únics amb legitimitat per a representar França.
El rei i els privilegiats intentaren expulsar-losde la sala que ocupaven, però els diputats es van reunir al Jeu de Paume, es mantindrien reunits fins a redactar una constitució. Per això l'Assemblea Nacional passà a anomenar-se Assemblea Constituent.
El 14 de juliol de 1789, els ciutadans parisencs es vanmanifestar i van assaltar laBastilla, antiga presó política de Lluís XIV i símbol de l'absolutisme.

1 comentario: