El fracàs del despotisme il·lustrat va aconseguir una transformació real de la societat va portar finalment a les revolucions liberals.

sábado, 15 de octubre de 2011

L'imperi napoleònic


·L'obra de Napoleó a França
El consolat era un règim personalista, basat en l'enorme capacitat política de Napoleó, que acaparà tot el poder. Es va reflectir en la constitució de l'any VIII, en la qual no hi havia declaracions de drets ni separació de poders.
Napoleó es va tornar a desplaçar a Itàlia, on a va vèncer a Maregno al 18000 i va aprofitar però anomenar-se cònsol vitalici.
Va modernitzar les lleis, mitjançant l’elaboració del codi civil, va reformar l’economia francesa, creant el Banc de França i el codi de comerç. També va promoure l’educació pública.



· Napoleó i Europa
La Gran  Bretanya va formar una tercera coalició amb Àustria i Rússia. Napoleó va transformar la república en imperi per consolidar la seua situació a França i es va llançar a una nova campanya.
La victòria francesa a Austerliz va suposar la fi del Sacre Imperi Romanogermànic. Les victòries posteriors de Napoleó a Eylau i Friedland enfront de la quarta coalició van conduir a la pau de Tilsit, que va marcar l’apogeu de l’imperi de Napoleó.
La política exterior de Napoleó tingué l’aliança amb Rússia i l’aïllament de la Gran Bretanya, contra la qual va decretar el bloqueig continental.
Portugal no va acceptar el bloqueig, Napoleó va decidir envair-lo. Dirigint-se cap a Portugal, Napoleó va envair Espanya en 1808. Iniciava així un conflicte que duraria cinc anys i que va consumir els principals recursos de l’imperi.
La situació es va complicar mes quan Rússia va trencar l’aliança amb França i es posà a comerciar amb la gran Bretanya. Napoleó  va ser derrotat en el intent de la invasió de Rússia en 1812.
Aquest va ser el principi de la fi de l’imperi. Es va formar una sisena coalició que vencé les tropes franceses en la batalla de Leipzig en 1813, aquell any va ser derrotat a Espanya.
Napoleó va abdicar el 6 d’abril de 1814 i marxà a l’exili a l’illa d’Elba. Va retornar al poder durant cent dies, però va ser derrotat definitivament a Waterloo. En càstig, va ser deportat a la petita illa de Saint Helena, on va morir.


No hay comentarios:

Publicar un comentario