El fracàs del despotisme il·lustrat va aconseguir una transformació real de la societat va portar finalment a les revolucions liberals.

sábado, 8 de octubre de 2011

Una nova onada revolucionaria(1820-1848)


·Liberalisme i nacionalisme
En 1820,1830 i 1848 van esclatar tres cicles revolucionaris a Europa.
   - El liberalisme rebutjava l'absolutisme i buscava recuperar els drets i les llibertats que havia reconegut la Revolución Francesa.
   - El nacionalisme té l'origen en l'expansió napoleonica. LA reorganització del congrés de Viena hiavia ignorat la identitat cultural, històrica i de costums de pobles.Hi havien imperis que estaven formats per pobles molt diferents.


·Les revolucions de 1820 i1830
   - La primera onada, començà a Espanya en 1820, Riego el comandant pronuncià contra la monarquia absoluta de Ferran VII i donà pas al Trieni liberal (els liberals espanyols aconseguiren que el rei jurara la constitució de Cadis de 1812)
   - Els grecs revoltaren contra la dominació turca en 1821. 
   - La segona onada va ser a França en 1830. El rei Carles X de Borbó va intentar suprimir la carta que havia concedit Lluís XVIII. Més tard, al Juliol, va haver-hi una revolució que el va fer fora del País i va portar al tron Lluís Felip d'Ordeans.
A brusel.les va haver-hi un alçament contra el rei d'Holanda que va conduir a la independencia de Belgica.
A Italia, Alemanya i Polonia, el moviment va fracassar.




·Les revolucions de 1848
Es va caracteritzar perquè, a més del liberalisme i el nacionalisme, tingué també un component de revolució social iobrera.
Va començar a França, el règim cada vegada més moderat i corrupte, va patir una revolució al febrer que el va expulsar de França, així doncs es va proclamar la II república. El nou régim no va satisfer les demandes dels obrers, van tornar a alçarse en juny i van ser derrotats.




Va véncer la burguesia, va elaborar la constitució de 1848, molt moderada. Lluís Napoleó Bonaparte, va trionfar en les eleccions, va imposar un govern cada vegada més autoritari, i posà fi a la republica i proclamà el II imperi a 1852.
Les revolucions de 1848 obriren una nova etapa política, per tres raons:
   - Van ser el punt de partida de les unificacions d'Italia i Alemanya
   - Van suposar un avanç de la democràcia, perquè en alguns paisos es va ampliar el dret al vot.

No hay comentarios:

Publicar un comentario